неделя, 30 декември 2018 г.

Медено начало

   Последното утро на 2018 година не ми е за проспиване - то си е за мен. Сега очаквам изгрева и си размишлявам над новите ми цели и задачки. Понеже много обичам да приказвам, реших че през 2019 година доста по-често ще описвам мемоарите на една емоционална личност, която не трябва да работи в спешна помощ.
   Обичам да радвам околните с разни вкусни нещица. Но кухнята ми не изглежда толкова мила и романтична, тя всъщност е комбинация от Мастър шеф, Хелс китчън и Биг Брадър взети заедно. Докато бъркаш нещото на котлона, за да не загори внимавам да не настъпя новата кола-робот, под краката ми лети и свети самолет и едновременно с това досглобявам Легото от Дядо Коледа за ....... Не знам за кой път.
 Та тортата - това са необходимите продукти.
1 яйце ( моите са декоративни и за това са две )
150 гр захар
200 мл прясно мляко
2 супени лъжици медин
1 чаена лъжичка сода за хляб
50 гр масло
400 гр брашно

За крема :
1.2 кг заквасена сметана
12 супени лъжици захар

Орехи за украса

   Яйцето, млякото, захарта, медът и содата ги разбивам в дълбока тенджера и ги слагам на котлона. Добавям маслото и оставям сместа на слаб огън докато сместа добие карамелен цвят и приятен аромат . Оставям я да истине и добавям постепенно брашното докато се получи средно твърдо тесто. Деля го на 8 и разточвам блатовете с диаметър около 24 см и дебелина 2 мм . Всеки от тях се изпича за около 5-6 минути. Оставям ги да изстиват на равна повърхност.
   И когато вече е готов и последния - воаля ! Изстиналите блатове са твърди като бетон, а децата вече искат пуканки и торта разбира се. А , и колата трябва отново са се претрансформира в робот.
   Най-лесният вариант за сглобяването на тортата за мен е да се възползвам от една кръгла тавичка със същия диаметър като на блатовете, или ситото, по което меря диаметъра им. Застилам хубаво със стреч фолио, онези големите найлончета, в които са опаковани корите за баница или просто разрязвам чиста найлонова торбичка. Слагам блат и по три препълнени супени лъжици от крема - разбърканата заквасена сметана със захарта . Над последния блат не слагам , а в купата ми остават около 4-5 лъжици крем.  Тортата и крема незабавно се крият в хладилника от децата и им се дава важна задача - да смелят орехите докато станат пуканките. 
   След няколко часа, най-добре на сутринта преди да станат децата тортата се изважда в подходяща чиния, покрива се с остатъка от крема и се поръсва с орехите. 




   Навън все още е тъмно.  Децата спят. Време е за еднот кафе на спокойствие. 
  Да е медена и цветна 2019 за всички ни! До догодина! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар