петък, 14 май 2021 г.

Шоколадова напитка с банан и ябълка


 Поради здравословни причини ми се наложи да променя начина си на хранене. Налага ми се да се сбогувам със всички храни, съдържащи в себе си пшенично и ръжено брашно, поне докато кърмя. Вече десет дни се справям с новия хранителен режим и дори успявам да открия ползите за собствения ми организъм. 

 Бях много гладна, а Калоян- много разстроен. Плачеше от часове, а на мен силите ми бяха на привършване. Заредих в хранителния екстрактор Волкано:

  • 250 мл филтрирана вода
  • 1 ябълка, почистена от корите и семената
  • 1 банан
  • 1 сл ленено семе
  • 1 сл сусамово семе
  • 1сл какао
  • 2сл мед

 След по-малко от минута си имах малко над половин литър течна храна, богата на витамини, минерали, фибри и ценни мазнини.  Ето и малко повече ценна информация за лененото и сусамовото семе и защо е необходимо да бъдат смлени преди консумация. 

  Лененото семе

  • Защитава лигавиците- лененото семе помага при стомашно-чревни оплаквания, защото неговите съставки имат успокояващо и защитно действие върху лигавицата на стомаха и червата. Естественият продукт е изключително полезен при възпаления и констипация.
     
    Полезно е за сърцето - съдържащите се в лененото семе омега-3-мастни киселини имат позитивен ефект и върху здравето на сърцето. Те нормализират нивата на кръвното налягане и холестерола.
     
    Намалява възпаленията- в света на растенията лененото семе е на първо място по съдържание на омега-3-мастни киселини. Освен това в него има много полифеноли и фибри. Тази впечатляваща комбинация регулира възпалителните процеси в цялото тяло. По този начин може да предотврати дори развитието на ракови клетки. Само превантивно, разбира се, и при цялостна ориентация към здравословен начин на живот.
     
    Подпомага отслабването- ценните фибри в лененото семе засищат и почистват организма от вредните токсини. Благотворният ефект върху червата спомага за нормализирането на обмяната на веществата и изгарянето на излишните мазнини. Лененото семе засилва метаболизма и топи килограми, когато е съчетано със здравословен режим на хранене.
     
    Подобрява състоянието на кожата- лененото семе възстановява хормоналния баланс и прави кожата ни по-чиста.
     
    Осигурява ни магнезий- мускулите, костите и нервната система имат нужда от магнезия, който можем да си набавим от лененото семе. Само 20 грама от суперхраната на ден увеличават мускулния тонус, нормализират обмяната на енергия в тялото, успокояват психиката и поддържат здравето на костите. 
     
    Ниската цена на лененото семе спрямо другите здравословни продукти го прави изключително привлекателно и достъпно. 
     
    Препоръчвам винаги да купувате цели семена, защото за кратко време след смилането си те губят най-ценните си съставки.

    Като недостатък на лененото семе мога да споделя, че когато не е смляно, то не може да бъде усвоено от организма. Качественият хранителен екстрактор успява да да раздроби защитната му обвивка, като тялото се възползва и от фибрите в нея, и от ценните омега 3 масти киселини и полифеноли.

    Сусамовото семе

    Помага за контролиране на нивата на холестерола- непрекъснато чуваме колко е важно нивата на холестерола ни да са в нормални граници, но как да стане това докато похапваме здравословно и се наслаждаваме на любимите си храни. В сусамовото семе се съдържат фитостероли, които според учените спомагат за снижаване на холестерола в кръвта.

    Добър източник на фибри - около 30 грама сусамово семе осигуряват 3,5 грама фибри, което се равнява на 12% от препоръчвания дневен прием на тази хранителна съставка. За фибрите се знае, че спомагат дейността на храносмилателната система. Освен това нарастват научните съобщения, в които се твърди, че достатъчната дневна консумация на фибри може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет тип 2.

    Подпомага понижаването на кръвното налягане- високото кръвно налягане е един от водещите рискови фактори за инфаркт и инсулт. Сусамовото семе е с високо съдържание на магнезий, за който се знае, че има протективно действие върху сърцето. Освен това наличието на антиоксиданти и витамин Е в сусамовото семе могат да попречат на натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове.

    Източник на протеини- в тези малки семенца се съдържа растителен протеин, който е изключително важен за нашия организъм. В едва 100 грама сусамово семе се съдържат 18 грама протеин, което се равнява на 32% от дневните ни нужди.

    Намалява риска от възпалителни процеси- сусамовото семе може да ви помогне да се борите с възпалителни процеси в тялото. Това се дължи на съставката сесамин, която се съдържа в сусамовото семе.

    Подпомага контрола на кръвната захар- сусамовото семе е с високо съдържание на протеини и мазнини и ниско такова на въглехидрати. Именно тези характеристики на тази храна могат да помогнат на пациентите с диабет за по-добър контрол на кръвната им захар.

    Освен това в тези малки семенца се съдържа пинорезинол – съставка, която може също да допринесе за регулацията на кръвната захар като инхибира действието на ензима малтаза. Този ензим разгражда малтозата – захар, която се използва като подсладител в някои храни. Освен това малтозата се образува в храносмилателния тракт при смилането на храни, като хляб и паста. Ако пинорезинол блокира усвояването на малтозата това от своя страна ще доведе и до снижаване на нивата на кръвната захар.

    Подобрява здравето на костите и зъбите- сусамовото семе е с високо съдържание на цинк. За този минерал се знае, че подпомага поддържането на костна плътност и намалява риска от развитие на остеопороза. В сусамовото семе се съдържа и калций, който също е известен с важното си значение за здравето на нашите кости и зъби.

    Важно е да опазваме здравето си. В днешното напрегнато ежедневие, изпълнено с несигурност и стрес, е добре да намерим начин да се съхраним физически и духовно. 
  • Инвестирайте в здравето на своя дух - намерете ваше любимо занимание и му се отдавайте ежедневно за 10-15 минути1 като изхвърляте всичко негативно от ума си.
  • Инвестирайте в усмивки - така светът около вас ще се превърне в едно по-приветливо и гостоприемно място.
  • Инвестирайте в здравето си- качествената храна, добрите хранителни навици, природо-съобразните препарати и качествените домакински уреди и посуда също се грижат за нас. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар