събота, 15 май 2021 г.

Смути с ябълка и глухарчета


  Вече измина една седмица, откакто направих промяна на хранителния си режим и макар и минимални, вече ползите са на лице. Всяка сутрин започвам деня си с чаша кафе, гарнирана с усмивка, цветя и течна закуска.

 През тези седем дни се придържам към една и съща основа:

  • 250 мл филтрирана вода
  • 1 ябълка
  • 1сл ленено семе
  • 1сл сусамово семе
  • 1 сл мед
  • 3 свежи цвята от глухарче

 Има дни, в които за разнообразие добавям няколко ягоди, парче круша, кокосови стърготини или нещо друго за душата. Всичко това влиза в чашата на хранителния екстрактор и се смила за около 90 секунди. 

 Тази напитка е единствената храна, която консумирам до обяд. Не изпитвам глад или слабост, въпреки че кърмя активно.Това, което забелязвам за себе си е подобрение в цялостното състояние на тялото:

  •  незабележимите леки ежедневни отоци намаляха
  •  редовно изхождане
  •  вече цяла седмица не съм вдигала кръвно
  •  не съм усещала ефекта рязкото спадане на кръвната захар
  •  главоболието от недоспиването вече не е толкова осезаемо
  •  намаляха сковаността и болките в гърба от постоянното бебеносене 

 Освен промяната в хранителния режим се сдобих и с гривна от медицинска стомана, която има вградени магнити, турмалин, германий и източници на инфрачервени лъчи и отрицателни йони.

 Миналата седмица ви разказах повече за ефекта от смлените семена на сусама и лена. Днешният акцент ще попадне върху полезните свойства от консумацията на цветовете на глухарчето.

 Цвят от глухарче. Съдържа много сапонини, каротиноиди, витамините С, В1 и В2, Е, РР, протеини, желязо, фосфор, манган, калий и много калций. В съцветията на глухарчето е открит каротиноидът лутеин, който е особено ценен за поддържане на добро зрение. Благодарение на хранителния екстрактор Волкано, имам възможност да консумирам пресните цветове без да бъдат термично обработени. Вече е доказано, че при варенето голяма част от витамините, каротиноидите и лутеинът биват напълно унищожени. Високата мощност на уреда и специалното екстрактор острие успява да смели цветчетата до изключително фина консистенция. Така не се усеща неприятната горчивина от стандартната консумация без да се губи нито процент от полезните им свойства.

 Консумацията на пресни цветове от глухарче спомага за:

  • при диабет и превенцията срещу него

    Билката подпомага лечението при нарушени обменни процеси. Усилва продукцията на инсулин, регулира мастния и въглехидратния обмен. Това е причина често да го препоръчват при диабет, болести на щитовидната жлеза, за намаляване стойностите на холестерина в кръвта, при отслабване.

     

    При високо кръвно налягане

    Полезното глухарче има диуретично действие; приемът му насърчава изхвърлянето на излишните течности от организма, а това действа облекчаващо и нормализира кръвообращението и кръвното налягане. Билковите продукти с глухарче нормализират метаболизма и понижават стойностите на лошия холестерин в кръвта. Това очистващо действие предотвратява склеротичните промени в стените на кръвоносните съдове и задръстването им с мастни плаки. Следователно включването на растението в менюто под формата на смути предпазва организма от негативното въздействие на атеросклерозата и забавя стареенето.

    За доброто функциониране на черния дроб

    Смлените пресни цветове от глухарче стимулират чернодробните функции и действат като общоукрепващо организма средство. Оказват и благотворно влияние при камъни и пясък в жлъчния мехур. Доказано е очистващото действие на всяка част от билката върху организма; глухарчето ускорява извеждането от организма на всякакви токсини и шлаки, като по този начин подпомага чернодробните функции и оптимизира състоянието на черния дроб. Приемът на глухарче под различна форма благоприятства възстановителните процеси при хепатит и цироза. 

    За благотворното въздействие върху бъбреците

    Вече споменах, че глухарчето има пикочогонен ефект. Приемът на свежи цветове от билката стимулира освобождаването на отделителната система и в частност на бъбреците от токсични компоненти, песъчинки и малки камъни. Помага за овладяването на възпалителни процеси и насърчава регенерацията на отделителната система след боледуване или след прием на антибиотици. Важно е и бактерицидното действие на билката, която се препоръчва при възпаление на пикочния мехур и бъбреците.

    За доброто здраве на ставите при артрит или ревматизъм

    Глухарчето може спокойно да се използва при лечението на ставни заболявания. Тъй като има очистващо кръвта действие, то е успешно средство при артрози и ревматични болки. Съдържа добри количества калций и магнезий, които са сред укрепващите компоненти за костите. При ставни заболявания глухарчето участва като продукт за вътрешен прием, но и за външно приложение под формата на компреси.

    Цветовете от глухарче имат още много приложения и са доказано ефективни за цялостната здравословна детоксикация на организма. Доставят му ценни витамини, минерали и вещества. Оказват мощна подкрепа при борбата с вредни влияния, вируси и онкологични заболявания.

    Здравето е най-голямото богатство на човека. Грижете се добре за себе си и не забравяйте, че ивнестицията в правилно хранене ще ни спести много средства, похарчени в лекарските кабинети, лаборатории и аптеки. Надявам се, че съм ви била полезна.

    Поздрави,

    Радост

     

     

     

     

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар